снимка: Булфото, архив В законоустановения двумесечен срок Апелативен съд – Варна

...
снимка: Булфото, архив В законоустановения двумесечен срок Апелативен съд – Варна
Коментари Харесай

До два месеца Апелативен съд ще се произнесе по делото за влаковата катастрофа в Хитрино

снимка: Булфото, архив 

В законоустановения двумесечен период Апелативен съд – Варна ще се произнесе със правосъден акт по делото за влаковата злополука на гара Хитрино през 2016 година Производството пред въззивната инстанция протече в две открити съвещания, като през днешния ден беше даден ход и бяха изслушани пренията на страните, оповестиха от пресслужбата на съда.

Представителят на Апелативната прокуратура пледира за увеличение на размера на наказванията на двамата подсъдими. Основният претекст е те да бъдат съразмерни с публичната заплаха на осъщественото действие, предизвикало гибел, телесни повреди и материални вреди. Държавното обвиняване смята, че положението на стоманения път няма отношение към закононарушението, а причина за произшествието е скоростта, с която композицията се е движела. Заради превозването на рисков товар машинистите е трябвало още по-стриктно да съблюдават разпоредбите.

Повереникът на частните обвинители напомни, че ограничаването за придвижване с 40 км/ч не е било спазено и локомотивът е минал с съвсем двойна скорост.

Адвокатите на Димитър М. желаеха той да бъде оневинен или делото да бъде върнато на първоинстанционния съд. Защитата акцентира, че подсъдимите не би трябвало да бъдат изкупителни жертви, тъй като процесът не е за отмъщение, а за наказване на отговорните. Като главен пропуск на първоинстанционното произвеждане бе посочено това, че не е била избрана безвредна скорост за прекосяване, а тя е значителен детайл за преценка на виновността. Няма по какъв начин да не бъде взето поради и неприятното положение на пътя.

Процесуалният представител на Радослав П. изиска оправдаването му и оспори същността на обвиняването, че помощник-машинистът не е подхванал дейности да се намеси в ръководството на влака. От своята позиция той не e можел да вижда показанията на уредите, в това число каква е скоростта, нито e имал уреди, с които може да въздейства. Не е зародила инцидентна обстановка, при която първият ватман да е посочил неспособност да ръководи. Затова нито е имало опция, нито нужда от намесата на Радослав П. Задълженията и опциите за ръководство на двамата машинисти са разнообразни, по тази причина те не трябва да бъдат съдени еднообразно, заключи юристът му. В своя отбрана вторият ватман уточни дейностите, които е подхванал за обезопасяване на влака след повредата.

Пресслужбата на Апелативния съд напомня, че основният ватман Димитър М. беше наказан от първоинстанционния Шуменски областен съд на 15 години отнемане от независимост и 17 години отнемане от право да упражнява специалността си, а помощникът му Радослав П. бе лишен от независимост за 10 години и от право да бъде локомотивен ватман за 12 години. Те са упрекнати за това, че на 10 декември 2016 година в региона на гара Хитрино при ръководство на товарен трен са нарушили разпоредбите за придвижване от Закона за железопътния превоз, вследствие на което е последвало дерайлиране, разваляне на цистерни, приключване на газ пропилен и гърмеж. Така по несъобразителност предизвикали гибелта на 7 души и телесни повреди на 14. Според обвиняването Димитър М. не извършил неотложно, тъкмо и абсолютно напътствията на сигналите на двата светофора, като управлявал влака със скорост 78 км/ч и не понижил скоростта до 40 км/ч. Според Шуменския областен съд, откакто машинистът първо лице посочил, че не ръководи безвредно влака, помощникът не е подхванал дейности за неотложно прекъсване.

Съдебният състав приобщи към доказателствата получения отговор от Министерството на образованието за метода на образуване на бюджета на Висшето транспортно учебно заведение „ Тодор Каблешков “. Справката бе изискана в предходното съвещание след подозрения на отбраната на подсъдимите в безпристрастността на част от движимостите лица, изготвяли експертизи.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР